woensdag 24 juli 2013

maandag 22juli


We worden gewekt door een soort klokkenspel die voor de deur van ons hotel trekt . Meteen springen we op ons balkon , we zien enkele monniken  die eten aan het inzamelen zijn . Vandaag is het volle maan, dus de mensen zijn gul met hun giften , in ruil zal Bhoedha hen goed gezind zijn.
 We beginnen onze dag in het Maha Ganayon klooster, waar we een eetceremonie bijwonen van 1200 monniken . Onvoorstelbaar gedisciplineerd staan 1200 monniken jong en oud , in twee rijen van 2,stilzwijgend aan te schuiven voor hun maaltijd . Elke monnik heeft een zwarte “kookpot” in de hand . Ook daar merken we dat het vandaag volle maan is . De bevolking deelt allerlei voeding aan de monniken . Met een grote metalen schaal wordt de gekookte rijst in hun “kookpot “  geschept .Als dessert krijgen ze nog enkele bananen .Verder zijn de tafels gedekt met nog wat groenten en vlees . De maaltijd wordt in alle stilte verorberd.
In de namiddag laten we ons overzetten met een kleine boot naar Ava , een dorp waar de tijd is blijven stilstaan.  Het enige dat ze daar goed beseffen is,dat ze verschillende historische kloosters hebben die geliefd zijn bij de toeristen . Voor een te onderhandelde prijs willen ze ons met paard en kar van het ene monument ( lees maar klooster ) naar het andere brengen. De regering beseft ook heel goed dat deze geliefd zijn door de toeristen , met gevolg dat de inkom prijzen heel hoog zijn . In een reisverhaal hadden we gelezen dat sommige inwoners de achterpoortjes kenden om de kloosters binnen te gaan . Er werd ons ook aangeraden dit niet te weigeren om zo de plaatselijke bevolking te steunen .Maar hoe vind je deze mensen ? Zodra paard en kar stopte aan een klooster (waar 10$  ingang per persoon werd gevraagd ) kwam er een heel jong meisje op ons af met een mandje parelkettingen . Ze glimlachte  deed tekens met de vinger op de mond dat we haar moesten volgen . We begrepen haar bedoeling meteen . Via een kleine aarde wegel leidde ze ons naar de achterkant  van het gebouw . Haar ogen straalden , als toemaatje leidde ze ons rond in het ganse domein . We verlaten het klooster langs dezelfde zijde zoals we zijn binnen gegaan . In ruil voor haar diensten vroeg ze ons of we één parelketting wilden kopen van 1,5$
De avond sluiten we af aan de U Bein Bridge . Een teakhouten brug van 1200m . Dit langste teakenbrug ter wereld . S’avonds flaneert de plaatselijke bevolking op de brug . In de directe omgeving van deze brug staan allerhande tentjes met koopwaar.  Zelf huren we een bootje om van op  het water het hele gebeuren gade te slaan .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten