maandag 29 juli 2013

inle lake


Met een gelijkaardige boot zijn we een hele dag op stap geweeest.

Zondag 26 juli Inle Lake
Om 7u afspraak aan het ontbijt met Isabella (D) en het koppel uit Calilfornië. Vandaag delen we een boot die ons via het meer en de vele kanalen naar allerlei plaatsen zal brengen.

Heel vreemde ervaring, de boot vaart t tussen lanen van Paalwoningen. Aan elke paalwoning is er een aanlegplaats.
We komen bij een schooltje die volledig op palen in het water gebouwd is. We zien dat de ouders hun kinderen naar school brengen met een kleine roeiboot.




Op een heel eigenaardige wijze wordt er op het meer gevist. Één visser per boot. De visser staat op de achterste top van het houten schip. Ze roeien met één been, naast zich hangt er een soort vissersnet.
Beenroeier die aan het vissen is.
 

We leggen aan bij een weef fabriek. De fabriek draait op volle toeren, de primitieve weefgetouwen worden door vrouwen bediend. Met handen en voeten worden de schietspoelen van rechts naar links geslingerd.
Een volgende halte is de plaatselijke market. Enkele tomaten en enkele trossen bananen is al voldoende op een standje te vullen. De vrouwen zitten gehurkt in traditionele kledij hun waren aan te prijzen. Het valt ons op dat de oude vrouwen heel dikke sigaren roken.


We leggen ook aan een zilversmederij. Hier hebben we onmiddellijk het gevoel dat dit iets is die opgezet wordt voor de toeristen. We zien ook enkele lange-nek-vrouwen aan het werk. Lange-nek vrouwen zijn vrouwen die vanaf hun kindertijd een soort gouden ringen rond hun nek krijgen. Elk jaar komt er een ring bij. Zo krijgen deze vrouwen een onwaarschijnlijk lange nek. De ringen kunnen er niet afgehaald worden. Mogelijks is hieraan geschiedenis verbonden, maar persoonlijk vinden we dat dit niet meer zou mogen toegelaten worden.

We krijgen ook de gelegenheid om een sigarenfabriek te bezoeken. Ook deze keer zien we enkel vrouwen aan het werk. In kleermakerszit maken zij elk eigenhandig  400 sigaren per dag.
Nog iets over de mensen hier,
alle mensen bedekken hun gezicht met Tanaka. Dit is een Ivoorkleurig smeersel die ze over hun gezicht wrijven. S’morgen s zien sommige eruit alsof ze een opgezet masker hebben. Ook baby’s krijgen vanaf hun geboorte dat smeersel op hun gezicht. Sommige vrouwen maken daar een echt kunstwerkje van, door op hun wangen een heel mooie afdruk in ivoorkleur op hun gezicht te plaatsen.

Veel verschil tussen mannen en vrouwenkledij is er hier niet. Zowel mannen als vrouwen dragen lange rokken, ( longi genoemd )De mannen met een hemd, de vrouwen met een bloes.

Vervoer , paard en kar , moto taxi , fietstaxi , bus, en autotaxi .Dit hebben we nog nooit ervaren, de auto's rijden rechts met het stuur eveneens rechts :)
Om 19u valt het leven hier stil, het is pikdonker en bijna geen straatverlichting. Gisteren avond was er om 21u zelfs geen elektriciteit meer.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten