vrijdag 26 juli 2013

Bagan

Bagan 26 juli
We logeren in een mooi hotel met zwembad! Het ontbijt is in de tuin. Onder schaduwrijke bomen staan de gedekte tafeltjes klaar. Er zijn 3 buffetten, een met lokale warme rijstschotels, een met brood en zoetigheden en tenslotte een kraampje waar verse pannenkoeken gebakken worden. Onze dag begint alvast goed.
 We nemen de taxi om de bezienswaardigheden te bezoeken. Bagan telt meer dan 3000 tempels. Met in die tempels ontelbaar veel Boedha ‘s . De Ananda telt alleen al 1425 kleine Boedha’s, met daarbij nog 4 extreem grote Boedha’s. De mensen komen met blaadjes echt goud om op de Boedha’s te kleven . Iedereen die een beetje Engels spreekt is bereid om uitleg te geven over elke Boedha. Tegen de middag zijn we Boedha moe. We laten ons terug brengen naar het hotel en besluiten om op ons eentje erop uit te trekken.
We verlaten de hoofdweg en slaan kleine zandstraatjes in . We komen in een soort dorpsgemeenschap ( een betere naam hiervoor kunnen we niet bedenken ) allemaal huisjes van bamboebladen. Op een centraal punt staat één grote waterput waar enkele kinderen en volwassene zich aan het wassen zijn. We durven  ons fototoestel niet bovenhalen. Iets verder zien we enkele jonge mensen die van klei een soort bakstenen aan het maken zijn . Een vrouw kneed het zand met water ,vervolgens brengt een jongen de klei in een soort bakvorm , de vorm wordt omgekeerd zodat er een natte baksteen gemaakt is , deze wordt door een andere man in de zon te drogen gelegd. Met handen en voeten vragen we wat ze met al die bakstenen gaan doen , we vragen of ze daar een eigen huis gaan mee bouwen . Nee ,nee knikken ze , een wijzen een tempel aan .Wij kunnen er met ons verstand niet bij.
Een heel stuk verder horen we kinderen gezamenlijk een tekst aflezen . Een schooltje ! dat willen we wel zien . Alweer een “gebouw” opgetrokken in bamboebladen. Aarzelend blijven we aan de ingang staan tot een kind ons heeft opgemerkt . Met als gevolg : in geen tijd  stond de ganse schoolgemeenschap rond ons . We vragen wie is de teacher ? Een mevrouw komt aarzelend op ons af . Mogen we hier even rondkijken ? Rond kijken ?Al wat we hebben ziet u hier . Met andere woorden : Een afdak van stro , aan een paal een bord met daarvoor wat banken. Achter de banken staat precies een groot bed , vermoedelijk voor de leerkracht en haar man . Verbeeld u hierbij nog een klein donker hokje  die als keuken dienst doet , en  buiten een grote waterput, voor de afwas , de was en als bad.
Om 19u is het hier pikdonker. Morgen vroeg nemen we de bus om 10u verder te reizen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten